Fyra smaker av Pizza

Fem livsmedelsstudenter tog sin ann fyra olika pizzor från Dr. Oetker, och det här är min utvärdering av pizzorna. 

Pizza no. 1: Mozzarella ___________________________________Betyg: 3/5

"Wow, mumsig!" var första reaktionen. Nu var pizzan visserliggen först ut och vi var något hungriga. När jag började fundera på sensoriken medan jag sakta tuggade på pizzan kom jag fram till ett par saker. Saltsmaken tog över för mycket, bottnen var krispig och god men dock för tjock, ett plus för riktiga körbärstomater  samt den välsmakande peston, och att pizzan gick att äta direkt med handen utan att kladda.

Pizza no. 2: Diavola _____________________________________Betyg: 4/5

Då kom vi till pizzan vi alla hade väntat på, Diavolan. Diavolan var spicy och ett sting vassare i smaken än Mozzarellan. Kvaliteten på salami och pepperoni är nog ingenting för en vanligen vegeterian att avgöra, så jag fattar mig kort på den biten - den var ätbar. Eftersom Diavolan innehöll mer protein p g a salamin var det också den här pizzan som kändes mest mättande.  Bottnens tjocklek upplevdes som tunnare på grund av des topping.

Pizza no. 3: Spinaci  ______________________________________ Betyg: 4,8/5

"Oj, överraskande gott med spenat på pizza!" Löd allas munnar. Spinaci hade möjligen en lite för distinkt smak av vitlök, men den mjuka spenatsmaken neutraliserade. Oftast brukar spenatpizzor bli lite klena och vattniga, i alla fall när jag försöker göra dem själv, men Spinaci har lyckats göra sig som en mycket bra och god fryspizza. Lagom mycket ost för krämighet. Spinaci bör ätas varm, då spenatsmaken blev något tråkig när den sista biten hunnit kallna. 

Pizza no. 4: Speciale ______________________________________ Betyg: 1/5

Speciale, speciale.. Ja, den var lika speciell som namnet - fast inte på ett bra sätt. Pizzan upplevdes som degig, lite för lite svamp och skinkan och salamin var tyvärr inte en smaksensation. 

Slutsats med efterord
Det var intressant att pizzan som upplevdes som mest salt (Mozzarella) faktiskt innehöll mindre salt än de andra pizzorna. Jämförelsevis med andra fryspizzor jag har ätit, vilket inte är många, så överraskade Dr. Oetkers pizzor mig positivt. Alla pizzor var mindre flottiga än "vanliga" pizzor man kan köpa, ätbar direkt från hand (!), pizzorna hade en lagom storlek för en kvinna på 60 kg, och pålägget var traditionellt snålt som övriga italienska pizzor - inget konstigt.

Några förändringar skulle såklart kunna göras för att förbättra matupplevelsen för dessa pizzor. 1. Byt ut Gouda ost mot en mer välsmakade ost. 2. Minska salthalten 3. Tillsätt mer topping på Mozzarellan eller gör bottnen tunnare 4. Byt ut Speciales topping mot någon annan som är god (alt. förbättra smakerna)

Mer information om var köttet kommer ifrån vore också ett plus för intresserade konsumenter!

 28-32 kr för en Dr. Oetker pizza känns OK! Om någon tycker det är dyrt kan de tänka på att det är värt lika mycket som en värdelös Trisslott.